Malinojeżyna

Malinojeżyna jest krzyżówką, która łączy cechy maliny oraz jeżyny.

Charakteryzuje się łatwą uprawą, brakiem rozłogów oraz dużą plennością.

W naszych szklarniach wykorzystujemy metodę in vitro. Dzięki temu każda sadzonka jest wydajna oraz spełnia najwyższe normy jakościowe. Oferujemy odmianę BUCKINGHAM TAYBERRY (multiplat od 2,35zł/szt, donica P9 od 3,75zł/szt)

Cechy malinojeżyny

Malinojeżyna jest rośliną niezwykle plenną.  Dorasta nawet do kilku metrów wysokości. Ma długie i rozgałęzione pędy. Owocowanie malinojeżyny trwa od lipca do połowy sierpnia. Smak owoców jest delikatny oraz słodki w smaku. Nadaje się nie tylko na przetwory, ale także na nalewki oraz wina.

Uprawa

Krzewy malinojeżyny powinno się sadzić na osłonecznionych stanowiskach, w wilgotnych i żyznych glebach. Ich odczyn nie powinien być zbyt kwaśny, PH powinno wynosić około 6. Ze względu na brak odporności na mrozy, malinojeżyny powinny być ochraniane agrowłókniną.